Doel

Deze instructie beschrijft hoe de gegevens van een projectplanning kunnen worden geraadpleegd en afgedrukt met MS Project.
Ook wordt uitgelegd hoe je de Gantt-tabel kunt kopiëren naar Excel als bewerkbare data en hoe de Tijdlijn wordt gekopieerd naar andere applicaties.
Eveneens wordt een methodiek beschreven voor het kopiëren en plakken van de gehele Gantt-diagram weergave naar andere Office applicaties.
Om de stappen in deze handleiding uit te kunnen voeren zijn Project Manager rechten noodzakelijk binnen Project Web App.
Daarnaast moet u de beschikking hebben over MS Project 2013 of 2016 Professional (MSP).

Werkwijze

Open je Project in MS Project Professional

De PWA Home page wordt getoond:

• In het PWA menu aan de linker zijde, klik op Projecten om het Project Center te openen.

De Projecten pagina wordt getoond:

• Klik in het lint op het Projecten tab om de opties weer te geven.
  • Op het Projecten tab in het lint, in de Gegevens sectie, in het Weergave keuze venster, selecteer een Project Center weergave waarin jouw project wordt getoond.
  • Scrol, in de PWA Projecten pagina, naar je project.
  • Selecteer de regel van je project (klik in witte kolom voor de regel).

• Klik, op het Projecten tabblad, bij Project, op het onderste deel van de knop Openen en selecteer de optie In Microsoft Project,
    om het geselecteerde project als alleen-lezen te openen in MS Project.

Je project wordt geopend in MS Project Professional in de alleen-lezen modus:

De Gantt-diagram uitdraaien

• Klik, op het MS Project tabblad Beeld, bij Taakweergaven, op het onderste deel van de knop  Gantt-diagram en selecteer de weergave ‘MUMC Gantt-diagram’.
  • Of selecteer deze weergave direct in het Weergave selectieveld op de Werkbalk Snelle Toegang.
  • Klik, op het Opmaak tabblad, bij Kolommen, op de optie Kolom invoegen om kolommen toe te voegen die je wilt uitdraaien.

• Klik op de kop van een kolom die niet moet worden uitgedraaid, en druk de Delete-toets in om de kolom te verbergen. Ga in de kolom staan en druk dan op de delete knop.
  • Klik, op het Beeld tabblad, bij Zoomen, op de optie Volledig project om de gehele breedte van de Gantt-diagram weer te geven.

• Klik, op het Bestand tabblad, op de optie Afdrukken om de Afdrukken pagina te openen.
  • Klik, op de Afdrukken pagina, op de optie Pagina-instelling om het Pagina-instelling dialoogvenster te openen.

• Selecteer, op het Pagina tabblad, bij Formaat wijzigen, de optie Aanpassen aan 1 pagina’s breed bij 1 hoog (of ieder ander gewenst aantal pagina’s om de hoogte van de Gantt-diagram in te passen).
  • Selecteer het gewenste papierformaat, bijvoorbeeld A3.
  • Klik op de OK knop om het Pagina-instelling dialoogvenster te sluiten.

• Klik op de knop Afdrukken.
  • Sluit het MS Project bestand en selecteer de optie om de aangebrachte wijzigingen NIET op te slaan.

De Tijdlijn uitdraaien

• Selecteer het project en klik op het icoontje. Open het project in de alleen-lezen modus in MS Project. Ga naar het tabblad openen en kies “In browser”.
  • Klik, op het tabblad Beeld, bij Taakweergaven, op het onderste deel van de knop Gantt-diagram en se
  • Secteer de weergave ‘ MUMC Gantt-diagram’.
    Of selecteer deze weergave direct in het Weergave selectieveld op de Werkbalk Snelle Toegang.

• Selecteer een taak in de Gantt tabel en klik, op het Taak tabblad, bij Eigenschappen, op de knop  Toevoegen aan tijdlijn om de taak op de tijdlijn weer te geven
  • Selecteer een taak op de Tijdlijn en klik, op het Opmaak tabblad, bij Huidige selectie, op de knop  Van tijdlijn verwijderen als je de taak niet op de tijdlijn wilt weergeven.
  • Klik op de Tijdlijn om de Tijdlijn weergave actief te maken.

Maak gebruik van de opties op het tabblad Opmaak - Overschakelen naar andere tijdlijn – meer weergave om de Tijdlijn naar wens op te maken.

• Houd de Tijdlijn weergave actief en klik, op het Bestand tabblad, op de optie Afdrukken om de Afdrukken pagina te openen.
  • Klik, op de Afdrukken pagina, op de optie Pagina-instelling om het Pagina-instelling dialoogvenster te openen.
  • Selecteer, op het Pagina tabblad, bij Formaat wijzigen, de optie Aanpassen aan 1 pagina’s breed bij 1 hoog.
  • Selecteer het gewenste papier-formaat, bijvoorbeeld A4.
  • Klik op de OK knop om het Pagina-instelling dialoogvenster te sluiten.
  • Klik op de knop Afdrukken.
  • Sluit het MS Project bestand en selecteer de optie om de aange-brachte wijzigingen NIET op te slaan.

De Gantt tabel data kopiëren naar Excel

Als je de data vanuit de Gantt-tabel naar Excel wilt kopiëren om in Excel verder te bewerken, dan kun je dit als volgt realiseren:

• Open het project in MS Project, in de alleen-lezen modus.

• Klik op de in het schermafdruk omcirkelde locatie om de volledige Gantt-tabel te selecteren.
  • Druk op de toets combinatie Ctrl-C om de data op het klembord te plaatsen.
  • Plak in Excel.

De Tijdlijn naar andere applicaties kopiëren
Als je de Tijdlijn van je project wilt tonen in een Word document, een Power Point presentatie of in een e-mail bericht, dan kun je dit als volgt doen.

• Open het project in de alleen-lezen modus in MS Project.
  • Klik, op het tabblad Beeld, bij Taakweergaven, op het onderste deel van de knop Gantt-diagram en selecteer de weergave ‘MUMC Gantt-diagram’.
  • Of selecteer deze weergave direct in het Weergave selectieveld op de Werkbalk Snelle Toegang.

• Selecteer een taak in de Gantt tabel en klik, op het Taak tabblad, bij Eigenschappen, op de knop  Toevoegen aan tijdlijn om de taak op de tijdlijn weer te geven
  • Selecteer een taak op de Tijdlijn en klik, op het Opmaak tabblad, bij Huidige selectie, op de knop  Van tijdlijn verwijderen als je de taak niet op de tijdlijn wilt weergeven.
  • Klik op de Tijdlijn om het tabblad Hulpmiddelen voor Tijdlijnen te activeren.

• Selecteer, op het  Opmaaktijdlijn kopiëren tabblad, bij Kopiëren, kies één van de opties binnen het Tijdlijn kopiëren menu.
  • Plak de Tijdlijn in ieder ander gewenste Office applicatie.

Gecombineerde informatie van meerdere projecten uitdraaien

Je kunt de Gantt-diagram, de Gantt-tabel en de Tijdlijn informatie van meerdere projecten gecombineerd uitdraaien. Hiertoe moet je deze projecten gelijktijdig openen in MS Project.

• Ga naar de PWA Projecten pagina.
  • Houd de Ctrl-toets ingedrukt en selecteer de rijen van de projecten die je wilt uitdraaien.
  • Klik, op het Projecten tabblad, bij Project, op het onderste deel van de knop Openen en selecteer de optie In Microsoft Project, om de geselecteerde projecten als alleen-lezen te openen in MS Project.

In MS Project worden de geselecteerde projecten als sub projecten binnen een geconsolideerd hoofdproject getoond.

Let op:
Als je projecten met verschillende valuta’s als sub projecten in een hoofdproject samenvoegt, zal MS Project de geldbedragen zonder omrekening uitdrukken in de valuta van het hoofdproject.

• Volg de aanwijzingen in de voorgaande hoofdstukken om het hoofdproject uit te draaien.

De gehele Gantt-diagram als een afbeelding kopiëren
Weer een andere optie om de Gantt-diagram naar een andere applicatie te kopiëren, is om deze als een afbeelding te kopiëren en plakken.

• Open het project in MS Project in de alleen-lezen modus.
  • Zoom de Gantt-diagram zodat de volledige breedte van de diagram wordt weergegeven.
  • Selecteer alle taken binnen de Gantt-tabel.

• Selecteer alle taken binnen de Gantt-tabel.
  • Selecteer, op het Taak tabblad, bij Klembord, de optie KopiërenAfbeelding kopiëren.

Het Afbeelding kopiëren dialoogvenster wordt geopend:

• Selecteer de Afbeelding converteren optie Voor scherm.
  • Selecteer de Kopiëren optie Geselecteerde rijen.
  • Selecteer de Tijdschaal optie Zoals weergegeven op het scherm.
  • Klik op OK.
  • Plak de volledige Gantt-weergave als een afbeelding in ieder gewenst andere Office applicatie.